Domowe masło + maślanka - Zrób to sama
składniki
Składniki:
śmietanka 36% (może być również 30%)
Przybory:
mikser bądź robot kuchenny
Do ubijania możemy użyć robota kuchennego bądź miksera ręcznego. Przy użyciu miksera ręcznego czas ubijania może potrwać nawet do 20 minut.
Przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Do wykonania naszego masła potrzebujemy dowolną ilość śmietanki 36%.
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia następnie rozpoczynamy miksowanie.



W trakcie miksowania nasza śmietanka będzie zmieniała swoją konsystencję począwszy od płynnej, przez bitą śmietanę, aż po moment oddzielenia się masła od maślanki.

W tym momencie przerywamy miksowanie i oddzielamy nasze masło od maślanki przy użyciu sita.



Powstałe masło wystarczy przełożyć do maselniczki zaś powstałą maślankę możemy przelać do szklanki i po prostu ją wypić.







Jak uformować masło?
W celu uformowania masła należy przełożyć je do zimnej wody i uformować przy użyciu rąk kształt osełki lub kulki.
Jak przechowywać masło?
Masło najlepiej przechowywać w lodówce przez okres 10 dni. Masło możemy również zamrozić. Czas przechowywania w zamrażarce 6 do 8 miesięcy.