Strucla z makiem - zwijany makowiec

przepis
Strucla z makiem - zwijany makowiec
12Gru
składniki

ciasto francuskie

25 dag maku

1 łyżka masła

50 ml śmietana 30%

15 dag miodu

5 dag orzechów włoskich

5 dag migdałów (bez skórki)

5 dag rodzinek

Dodatkowo

cukier puder

Przepis

Czas przygotowania: 20 minut

Czas przyrządzenia: 20 minut

Mak zalewamy wrzątkiem i przez chwile gotujemy. W osobnym garnku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy odcedzony oraz zmielony mak. Całość podgrzewamy z dodatkiem śmietanki 30%.

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #1

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #2 Zdejmujemy garnek z kuchenki. Do maku dodajemy miód, orzechy włoskie, migdały oraz rodzynki. CałośĆ dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #3

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #4 Na wysmarowane masłem ciasto francuskie wykładamy mak, dokładnie zwijamy oraz smarujemy roztopionym masłem.Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #5

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #6

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #7

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #8

PieczemY przez 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i gotowe ;)

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #9

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #10

Zdjęcie Strucla z makiem - zwijany makowiec #11Do przygotowania tego ciasta możemy użyć również gotowej masy makowej.

Smacznego

author

Blog Kobiece Inspiracje

https://blog.kobieceinspiracje.pl

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ