Oponki serowe

przepis
Oponki serowe
11Sty
author

Blog: Kobiece Inspiracje

http://blog.kobieceinspiracje.pl

składniki
  • 500 gram sera białego półtłustego
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 gram cukru
  • 4 żółtka
  • 220 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka spirytusu ( opcjonalnie łyżeczka octu)
Przepis

Czas przyrządzenia: 3 minut

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na ciasto.

Zdjęcie Oponki serowe #1

Zdjęcie Oponki serowe #2

Zdjęcie Oponki serowe #3 Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 centymetra. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, zaś za pomocą małego kieliszka wycinamy środki oponek. Ciasto, które nam zostanie ponownie łączymy ze sobą i wyrabiamy z niego oponki ( możemy również usmażyć małe pączki ze środków po naszych oponkach).

Zdjęcie Oponki serowe #4

Zdjęcie Oponki serowe #5

Zdjęcie Oponki serowe #6 Olej nagrzewamy do około 180 stopni w wysokim garnku. Oponki smażymy partiami po kilka sztuk przez około 2,5- 3 minuty. Po usmażeniu oponki wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe oponki posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Uwaga:

Zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).

Zdjęcie Oponki serowe #7

Zdjęcie Oponki serowe #8Zdjęcie Oponki serowe #9

Zdjęcie Oponki serowe #10

Uwaga:

Zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).

następna inspiracja
Zobacz koniecznie nasze filmy
ZOBACZ TAKŻE
SKOMENTUJ
następna inspiracja