Ciasto marchewkowe z kremem i polewą

przepis
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą
08Maj
składniki

Składniki na biszkopt:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki cynamonu

2 płaskie łyżeczki sody

4 jajka

1 szklanka brązowego cukru

⅔ szklanki oleju

2 szklanki startej marchewki

 

Składniki na krem:

200 gram śmietanki 36%

4 łyżki cukru pudru

skórka z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

 

Składniki na polewę:

500 ml soku marchewkowego

1 budyń waniliowy

Rozmiar blaszki: 23x28cm

Przepis

Przygotowanie biszkoptu:

Mąkę, cynamon oraz sodę przesiewamy do jednej miski. Jajka z dodatkiem brązowego cukru miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo olej oraz wcześniej przesianą mąkę. Do tak przygotowanej masy dodajemy dwie szklanki startej marchewki. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #1

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #2

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #3

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #4

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #5

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #6

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #7

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #8

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #9

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #10

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #11

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #12

Przygotowanie kremu:

Śmietankę miksujemy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania gdy już nasza masa będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Całość ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #13

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #14

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #15

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #16

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwie części. Na dolną część wykładamy krem następnie całość przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i dociskamy.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #17

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #18

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #19

Przygotowanie kremu:

Niewielką ilość soku marchewkowego odlewamy do rozrobienia budyniu. Pozostałą część soku zagotowujemy i dodajemy mieszankę z budyniem. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę budyniową odstawiamy na około 20-30 minut.

Ostudzoną masę wylewamy na ciasto i gotowe.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #20

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #21

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #22

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #23

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #24

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #25

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #26

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #27

Zdjęcie Ciasto marchewkowe z kremem i polewą #28

Zobacz rownież:
  • Ciasto cytrynowe z cukinią - pyszne i aromatyczne!
  • 11 kosmetyków z apteki, które są tanie, ale działają cuda!
  • Błędy które popełniasz niszczą skrzynię biegów w swoim samochodzie
  • Wykorzystaj tę roślinę do walki z anginą
  • 10 ciekawostek o kawie których nie wiesz
  • Sery bez laktozy to oszustwo! Nigdy jej w nich nie było
  • Wyprawka ucznia – najlepsze promocje na rok szkolny 2018/2019
  • Poznaj najpopularniejsze i najrzadsze imiona nadawane dzieciom w Polsce
  • Skąd się wzięły nazwy wielkich koncernów?
  • Wystarczy Ci 10 zł i zrobisz sobie KREM ANTYCELLULITOWY
  • Rzeczy, których NIE CZYŚCISZ zbyt często, a powinnaś!
  • IKEA, której nie znasz – ciekawostki i fakty
  • DEPILACJA PASTĄ CUKROWĄ - zobacz jak ją przygotować
  • Uważajcie na NIEBEZPIECZNE MEDUZY w BAŁTYKU!
  • Roślina niebezpieczna jak BARSZCZ SOSNOWSKIEGO. Może rosnąć obok Ciebie!
  • Jakie korzyści przynosi JAZDA NA ROWERZE?
  • Jeśli w publicznej toalecie zobaczysz takie haczyki, lepiej od razu z niej wyjdź!
  • Zdrowe ciasto wysokobłonnikowe - BEZ MIKSERA
  • 12 najczęstszych błędów przy pieczeniu ciast! Sprawdź koniecznie.
  • Czy wiesz, co naprawdę siedzi we frytkach? Lepiej ogranicz ich spożywanie!
  • Kawa brokułowa – nowy FIT trend
  • Ciasto Banoffee na biszkopcie
  • Zamrażasz chleb? Poznaj trik, dzięki któremu chleb po rozmrożeniu będzie chrupki i świeży!
  • Czy brązowy cukier naprawdę jest zdrowszy niż biały? Obalamy MIT
  • Dżem z mandarynek doskonale wzmacnia odporność! Jak przygotować go w domu?
  • Poznaj 20 oznak tego, że zaczynasz się starzeć! (Na wesoło)
  • Chcesz się czegoś o sobie dowiedzieć? Narysuj drzewo i sprawdź odpowiedzi
  • Ciasto Bananowe z masą budyniową - BEZ PIECZENIA
  • Poznaj różne TYPY MĄKI i dowiedz się, do czego je stosować
  • Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA
  • Fish and chips - brytyjski obiad (WIDEO)
  • author

    Blog Kobiece Inspiracje

    https://blog.kobieceinspiracje.pl

    następna inspiracja
    Zobacz nasze filmy:
    SKOMENTUJ
    następna inspiracja
    ZOBACZ RÓWNIEŻ