Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska

przepis
Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska
05Lut
author

Blog Kobiece Inspiracje

http://blog.kobieceinspiracje.pl

składniki

2 litry wody

2 marchewki

pół selera

pół główki kapusty włoskiej

korzeń pietruszki

1 łyżeczka soli  

1 por

ziele angielskie

liście laurowe

200 gram świeżego szpinaku

2 jajka

200 gram makaronu Chow Mein

1 cebula

15 gram imbiru

2 łyżki pasty tamaryndowej

3 łyżki sosu sojowego

20 gram suszonych grzybów mun

1 łyżka pasty miso

3 ząbki czosnku

1 łyżka oleju sezamowego

szczypiorek

2 łyżki sezamu

olej rzepakowy

Przepis

Do dwóch litrów zimnej wody wrzucamy kawałki marchewki, selera, pora, kapusty włoskiej oraz korzeń pietruszki.

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #1

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #2

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #3

Do tak przygotowanych składników dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe oraz jedną łyżeczkę soli. Całość powoli zagotowujemy. W międzyczasie na patelni podsmażamy pora (białe części) i dodajemy go do wywaru.

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #4

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #5

Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka minut.

Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, drobno posiekany imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy do wywaru.

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #6

Do naszego wywaru dodajemy również namoczone grzyby mun, sos sojowy oraz pastę tamaryndowca

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #7
Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #8

Całość doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temperaturę, następnie dodajemy olej sezamowy i pastę miso.

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo oraz gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Wywar oddzielamy od warzyw przy użyciu durszlaka lub dużego sitka.

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #9

Do miseczki dodajemy makaron, zalewamy go wywarem, dodajemy świeży szpinak, ugotowane jajko przekrojone na pół, pokrojona na paski marchewkę, szczypiorek oraz pokrojonego pora.

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #10

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #11

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #12

I gotowe.

Życzymy smacznego.

Zdjęcie Ramen - japońska zupa - wersja wegetariańska #13

Zupka jest przepyszna!

następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Zobacz nasze filmy i zasubskrybuj kanał:
SKOMENTUJ
następna inspiracja