Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne

przepis
Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne
26Sty
author

Blog: Kobiece Inspiracje

http://blog.kobieceinspiracje.pl

składniki

Składniki na ciasto drożdżowe:

1 szklanka ciepłego mleka

¼ szklanki roztopionego masła

5 łyżeczek cukru

1 jajko

3,5 szklanki mąki

szczypta soli

2 łyżeczki suchych drożdży

Składniki na nadzienie:

30 gram rozpuszczonego masła

½ szklanki cukru trzcinowego

3 łyżki cynamonu

Przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas przyrządzenia: 25 minut

W dużej misce łączymy ze sobą szklankę ciepłego mleka, roztopione masło oraz cukier.

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #1

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #2

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #3

Całość mieszamy do połączenia się składników. W kolejnym kroku do naszej masy dodajemy jedno jajko oraz przesianą mąkę z dodatkiem szczypty soli oraz dwiema łyżeczkami suchych drożdży.

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #4

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #5

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #6

Całość wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta, które następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #7

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #8

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #9

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym połączonym z cynamonem.

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #10

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #11

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #12

Tak przygotowane ciasto zwijamy delikatnie w rulon i kroimy na małe kawałki o szerokości około 5 centymetrów.

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #13

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #14

Pojedyńcze kawałki ciasta układamy w niewielkich odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #15

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #16

I gotowe!

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #17

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #18

Zdjęcie Cynamonowe bułeczki (drożdżowe ślimaczki) - zakręcone i smaczne #19

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy i zasubskrybuj kanał:
ZOBACZ TAKŻE
SKOMENTUJ
następna inspiracja