Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis

przepis
Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis
08Gru
author

Blog Kobiece Inspiracje

http://blog.kobieceinspiracje.pl

składniki

400 gram jabłek

350 gram mąki

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kakao

5 jajek

80 gram cukru

150 gram oleju

50 gram suszonych śliwek

50 gram orzechów włoskich  

50 gram rodzynek

1 łyżka mąki

Rozmiar blaszki:

średnica 24 cm

Przepis

Mąkę z dodatkiem łyżeczki sody, cynamonu oraz kakao przesiewamy do dużej miski.

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #1

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #2

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #3

W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem stopniowo dodając olej.

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #4
Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #5
Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #6
Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #7

Gdy już nasza masa będzie puszysta łączymy mokre składniki z suchymi. Całość dokładnie miksujemy.

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #8

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #9

W międzyczasie łączymy ze sobą suszone śliwki, orzechy włoskie oraz rodzynki. Tak przygotowane składniki posypujemy mąką i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #10
Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #11
Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #12

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #13

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #14

Pokrojone jabłka oraz bakalie dodajemy do naszego ciasta i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #15

Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( średnica 24 cm)i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #16

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #17

I gotowe.

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #18

Ciasto jest pyszne, wilgotne, proste i szybkie w wykonaniu.

Polecamy!

Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #19
Zdjęcie Jabłecznik z bakaliami - włoski przepis #20

następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Zobacz nasze filmy i zasubskrybuj kanał:
SKOMENTUJ
następna inspiracja